Samenwerking school en bedrijf: “de hybride techniekopleider is een gouden greep”

Door het forse lerarentekort op scholen voor het beroepsonderwijs, als gevolg van de vergrijzing, is het idee ontstaan om werknemers op te leiden om les te geven om vmbo- en mbo-scholen. In Noord-Holland worden de werknemers in tien maanden tijd klaargestoomd voor het docentschap.

Het is een opleidingstraject dat wordt aangeboden door Hogeschool van Amsterdam. De deelnemers volgen daar modules uit de reguliere docentenopleiding die zijn gericht op pedagogische en didactische vaardigen. Een verkorte opleiding gezien men de vakkennis uiteraard al heeft.

Zo worden steeds meer plekken in het land worden hybride techniekprofessionals opgeleid: werknemers van technische bedrijven, die één of meerdere dagen lesgeven op (v)mbo-scholen. Niet alleen de scholen zijn blij met deze extra docenten, maar ook de deelnemende bedrijven blijken er veel baat bij te hebben.

In Noord-Holland hebben inmiddels in totaal 26 deelnemers de opleiding met succes afgerond. Driekwart van hen doet op een of andere manier nu al iets in het onderwijs. Daarnaast is net weer gestart met een opleidingstraject voor 14 nieuwe deelnemers.

Het project levert goede relaties tussen bedrijven en onderwijs op, instroom in de sector, gedeeltelijke oplossing voor het lerarentekort, innovatie en wordt door bedrijven als kostentechnisch interessant ervaren vanwege de vergoedingen van A+O Metalektro.

Directeur van Babcock Schiphol B.V. zegt het volgende over het opleidingstraject: “Dit is een hele mooie manier om school en bedrijf dichter bij elkaar te brengen”

Ervaringen van de directeur van Babcock Schiphol B.V. en van de teammanager Metaal-, Elektro en Installatietechniek van het Regio College uit Zaandam kunnen worden teruggevonden in het volledige artikel op de volgende pagina.

Meer informatie

www.ao-metalektro.nl/samenwerking-school-en-bedrijf-de-hybride-techniekopleider-is-een-gouden-greep www.ao-metalektro.nl/wp-content/uploads/2022/06/FR-AOME-1983-aanbodposter-2022_DIG_mei-Df.pdf  

Meer best practices van Metalektro op gebied van (zij-)instroom:

Contact met A&O Waterschappen

Saskia Görtz | Directeur A+O Metalektro | s.gortz@ao-metalektro.nl | www.ao-metalektro.nl