Droombaan dankzij Digitaal Skills Paspoort van Volandis

Steeds vaker duikt de term 'Digitaal Skills Paspoort' op, maar wat is dit nu eigenlijk en wat heb je er in de praktijk aan als vakman? Volandis, kennis- en adviescentrum voor duurzame inzetbaarheid in de bouw & infra, legt het uit. Het Digitaal Skills Paspoort kun je eigenlijk zien als een online cv met aanvullende informatie over wat je kan. Er is helder in vastgelegd wat je in huis hebt aan kennis en vaardigheden. Niet alleen handig voor (toekomstige) werkgevers, maar ook om je eigen vervolgstappen in je loopbaan te bepalen.

Wat houdt het Digitaal Skills Paspoort in?

Het Digitaal Skills Paspoort is een eenvoudige online tool waarmee je als werknemer (met én zonder diploma) tijdens je hele loopbaan je vaardigheden (skills) vastlegt en onderbouwt door middel van bewijslast. Zowel werkgevers als werknemers zien in een Digitaal Skills Paspoort precies welke skills er in huis zijn en welke verder ontwikkeld kunnen worden. Skills kun je omzetten naar erkenning, een certificaat of zelfs een diploma. Dit doe je samen met de opleider. Zo weet iedereen wat de waarde is van een vakkracht op de arbeidsmarkt.

In de praktijk: Ton's verhaal

In de bouwsector, waar vaak een terughoudende cultuur heerst, besloot Ton om het Digitaal Skills Paspoort te gebruiken. Hiermee kon hij een ¾-jarige opleiding aan de Hogeschool Rotterdam en een stage als leraar beginnen. Tijdens deze stage ontdekte hij een vacature die perfect bij hem paste en stuurde zijn Digitaal Skills Paspoort in plaats van een traditioneel cv. “Het is natuurlijk een aanname, maar ik denk zomaar dat mede dankzij het zien van mijn Digitaal Skills Paspoort ik al zo snel een uitnodiging had voor het eerste sollicitatiegesprek zonder dat het eerst langs het bestuur moest. Het is echter niet alleen het Digitaal Skills Paspoort op zich wat gewoon flinke duidelijkheid geeft over je eigen kunnen. Ik durf ook met zekerheid te zeggen dat ik zonder het Digitaal Skills Paspoort nog niet zo ver was geweest in mijn ontwikkeling en aan deze mooie nieuwe uitdaging kon gaan beginnen”, aldus Ton.
Meer weten over het Digitaal Skills Paspoort? Bekijk hier de video: https://vimeo.com/477950235